Musiikinlajit ja yhteiskunta

Taideyliopisto
28.1.2021-31.12.2021 18:00
Koko Suomi
  • suomi
  • verkossa
  • Aikuiset

Musiikkia hahmotetaan usein vahvasti eri genrejen, musiikinlajien kautta. Puhutaan lajille ominaisesta esteettis-sosiaalisesta ”sävystä”, joka yhdistää lajin musiikillisia rakenteita ja yhteiskunnallisia piirteitä. Lajit kytkeytyvät usein erilaisiin elämäntyyleihin ja kysymykseen ”oikeanlaisesta” taiteesta ja taiteilijan pyrkimyksistä.

Tapahtumassa keskustellaan, miten musiikinlajit ovat kytköksissä oman aikansa yhteiskuntaan, miten lajit ovat muovautuneet sellaisiksi kuin ovat, ja miten lajeja on yhdistelty ja rajoja ylitetty. Keskustelun lisäksi kuullaan teoksia, joiden asema ja luonne haastavat kuulijan pohtimaan musiikinlajien olemusta ja kenttää.

Lajien problematiikkaa syvennetään tilaisuudessa peilaamalla sitä Theodor W. Adornon ajatukseen musiikin materiaalin yhteiskunnallisuudesta. Tapahtuman musiikillinen sisältö pyrkii valottamaan musiikinlajien erilaisia ilmenemismuotoja, ja mukana on useita tavanomaisen lajijaottelun näkökulmasta epäsovinnaisia teoksia. Säveltäjänimiä ovat mm. G.F. Handel, Luigi Nono, Paul Hindemith, Aleksandr Mosolov, Kurt Weill ja Igor Stravinsky.

Tallenne jää katsottavaksi myöhemmin. Tapahtumatallenteet tekstitetään jälkikäteen saavutettavuusvaatimusten mukaisesti.

Lue lisää