Kansallisarkiston verkkopalvelut ja tietokannat

Kansallisarkisto
1.1.2021-31.12.2021
Koko Suomi
  • suomi
  • verkossa
  • Aikuiset

Kansallisarkistossa säilytetään kansalliseen kulttuuriperintöön kuuluvia asiakirjoja. Kokoelmiin sisältyy monenlaisia yhteiskunnan ja tutkimuksen kannalta merkityksellisiä tietoaineistoja. Osa tästä arvokkaasta historiallisesta materiaalista on digitoitu ja tarkasteltavissa kotikoneelta käsin.

Kansallisarkiston verkkopalvelut ja tietokannat tarjoilevat mielenkiintoista tutkailtavaa erityisesti historiasta kiinnostuneille. Kattavan listauksen Kansallisarkiston digitaalisista palveluista löydät kotisivuiltamme, mutta listasimme alle esimerkiksi muutamia tutustumisen arvioisia verkkopalveluitamme.

Tervetuloa tutkimusmatkalle Suomen historian syövereihin!

Tuomiokirjahaku (https://tuomiokirjat.narc.fi/)
Etsi esivanhempiasi tai sukutilaanne 1800-luvun oikeuslaitoksen asiakirjoista! Uuden koneluenta-algoritmin avulla voit tehdä sanahakuja käsinkirjoitettujen pöytäkirjojen teksteistä. Saman aikavälin rikos- ja riita-asioiden pöytäkirjat ilmestyvät palveluun kuluvan vuoden aikana.

Europeana Heraldica (http://extranet.narc.fi/heraldica/?kieli=fi)
Painaako mieltäsi tunnistamatta jäänyt vaakuna tai sinetti? Heraldinen tietokanta sisältää noin 2200 kunnallisvaakunaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta sekä tuhat erilaista sinettiä.

Diplomatarium Fennicum (http://df.narc.fi/)
Hiljattain uudistunut tietokanta, joka sisältää Suomea koskevia keskiaikaisia asiakirjoja. Palvelussa on aineistoa 800-luvulta vuoteen 1530 saakka.

Suomen sodissa 1939–1945 menehtyneet (http://kronos.narc.fi/menehtyneet/)
Tietokanta sisältää tietoja lähes 95 000:sta vuosien 1939–1945 aikana puolustusvoimien palveluksessa menehtyneestä suomalaisesta ja Suomessa palvelleesta ulkomaalaisesta.

Arkistojen Portti (http://wiki.narc.fi/portti/index.php/Etusivu)
Käyttäjäpalvelustamme saat neuvoja ja vinkkejä Kansallisarkiston aineistojen käyttöön. Voit etsiä tietoa aiheen tai aineiston perusteella, tutustua henkilöhistoriallisiin lähteisiin tai aineistojen käytön ohjeisiin. Arkistojen Portista löydät esimerkiksi ohjeet sukututkimuksen aloittamiseen.

Digitaaliarkisto (http://digi.narc.fi/digi/)
Täällä sijaitsevat Kansallisarkiston digitoidut asiakirjat. Kokeile rohkeasti vapaata sanahakua. Palvelusta löydät muun muassa sotapäiväkirjoja, sananparsikokoelmia, ja Maanmittaushallituksen historiallisen kartta-arkiston.

Lue lisää