Vuorovaikutteista luonnonvarahallintaa etsimässä – Kansalaisten vastuuttamisesta kohti vastuullisuuden tukemista

Itä-Suomen yliopisto, luonnonvarahallinnan professori Irmeli Mustalahti ja Responsive Natural Resources Governance -tutkimusryhmä
1.1.2021-31.12.2021
, Koko Suomi
  • engelska
  • på webben
  • vuxna

Kansalaisten mahdollisuudet osallistua luonnonvarojen hallintaan ovat lisääntyneet. Hajautettu luonnonvarahallinta voi luoda uudenlaisia mahdollisuuksia, mutta myös kohtuuttomasti vastuullistaa tai jopa vastuuttaa heikosti resursoituja toimijoita, ilmenee Forest Policy and Economics -aikakausjulkaisun tuoreesta erikoisnumerosta.

Responsibilization in Natural Resources Governance -erikoisnumeron ovat toimittaneet luonnonvarahallinnan professori Irmeli Mustalahti Itä-Suomen yliopistosta ja politiikan tutkimuksen professori Arun Agrawal Michiganin yliopistosta. Julkaisun artikkeleissa käsitellään luonnonvarojen hallintaa Indonesiassa, Intiassa, Meksikossa, Nepalissa, Tansaniassa ja Venäjällä. Ne osoittavat, että luonnonvarahallintaan osallistuu hyvin erilaisia toimijoita, joiden vastuullistamisesta on tullut pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Paikallisten yhteisöjen luonnonvarojen hallintaan liittyviä vastuita on usein kasvatettu ilman, että samalla olisi taattu riittävät toimintaedellytykset ja resurssit. Osassa tutkituista tapauksista suostutteleva vastuullistaminen oli muuttunut sävyltään vaativaksi, jopa pakottavaksi, vastuuttamiseksi.

Irmeli Mustalahti ja Arun Agrawal toimittama julkaisu Responsibilization in Natural Resources Governance on avoimesti ja maksutta luettavissa Forest Policy and Economics -aikakausjulkaisun verkkosivuilla. Erikoisnumerosta on tulossa painettu versio, johon liitetään kaikki 10 julkaistua artikkelia.

Läs mer