Forskningsbaserad kunskap erbjuder en värld full av möjligheter. Kunskap överraskar och inspirerar till nytänkande. Även i osäkra tider ger forskningsbaserad kunskap oss optimism inför framtiden och hjälp med att lösa frågor kring både vår egen vardag och hela mänsklighetens framtid.
Under temaåret för forskningsbaserad kunskap 2021 tar finländska aktörer fram kunskap för oss alla. Nu om någonsin finns det efterfrågan på forskningsbaserad kunskap.
I fokus för Temaåret för forskningsbaserad kunskap ligger de samarbetspartner som producerar ett mångsidigt program inom olika områden av forskningsbaserad kunskap. Programmet består av evenemang och aktiviteter som kan vara tillställningar, jippon, gärningar, utställningar, verk, interventioner, utvecklingsprojekt eller kampanjer, både på webben och på plats.
För samarbetspartnerna erbjuder temaåret ny publik, stor synlighet och nya partnerskap.
🤖 Tutkijat ovat ottaneet robotin avuksi koronaviruksen ilmassa leviämisen tutkimiseen. Robotin yskäisyt auttavat selvittämään muun muassa maskien ja erilaisten ilmanpuhdistimien vaikutusta pisaroiden ja aerosolien leviämiseen.
🤧 Tutkimusta varten on rakennettu keinotekoinen ihmisen pää, joka muodostaa yskiessään, aivastaessaan ja hengittäessään nesteestä ja kiinteästä aineesta koostuvia, tarkasti määriteltäviä pisaroita ja aerosoleja.
🌡 Robotti on asennettu @vttfinland testihuoneeseen, missä ulkoiset tekijät, kuten lämpötila, ilmanvaihto ja ilmankosteus ovat tarkasti määrättävissä.
😷 Robotilla tehtyjä mittauksia käytetään muun muassa selvittämään, miten pisarat ja aerosolit kulkeutuvat ja miten riittävä ja oikealla tavalla jaettu ilmanvaihto, ilmansuodatus, ilmanpuhdistus ja maskien käyttö, vaikuttavat tilanteeseen.
Lue lisää @vttfinland Uutisia ja tarinoita tieteestä ja teknologiasta -sivustolta, linkki biossa 🔗
Sivusto on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa ✨
#tutkittutieto #teknologia #tutkituntiedonteemavuosi #tttv2021
Tutkittu tieto on hyvinvointimme lähde. Se auttaa ratkomaan omaan arkeemme ja koko ihmiskunnan tulevaisuuteen liittyviä kysymyksiä.
Tutkitun tiedon teemavuonna 2021 kotimaiset toimijat tuovat yhdessä tutkittua tietoa meille kaikille.
Sukella tutkitun tiedon maailmaan verkkosivulla tutkittutieto.fi, linkki biossa 🔗 sekä Instagramissa, Twitterissä ja Facebookissa @tttv2021.
#tutkittutieto #tutkituntiedonteemavuosi #tttv21
👁 Katseella voi kysyä, ja sillä voi rohkaista. Selkeän katsekontaktin puuttumisen takia etäopetus on perustavalla tavalla erilaista kuin perinteinen opetus, sanoo Eeva Haataja, joka on tutkinut katsekontaktin roolia luokkahuoneessa.
– Etäopetuksessa nopea ”ope auta mua” -katse luokan perältä ei toimi.
👁 Tietokoneruudulla selkeää katsekontaktia ei tahdo syntyä edes kahden kesken, saati sitten silloin, kun opettaja opettaa kokonaista ryhmää.
– Eniten etäopetus ja katsekontaktin puuttumien haitanneekin niitä oppilaita, jotka ovat arimpia sanomaan suoraan, että nyt tarvittaisiin apua, Haataja pohtii.
Lue lisää aiheesta uusimmasta @oajry Opettaja-lehdestä, linkki biossa 🔗
Opettaja on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa ✨
#tutkittutieto #opetus #tutkituntiedonteemavuosi #tttv21
☝️ Näyttääkö sinunkin korona-arkesi lähinnä tältä?
@tutkitusti on koonnut kattavan lukupaketin, jossa korona-aikaa tarkastellaan useiden tieteenalojen näkökulmista.
Lukupaketti sisältää pohdintaa muun muassa siitä:
😷 Minkälaiset arkiset selviytymiskeinot korostuvat, kun kokemuksia korona-ajasta aletaan purkaa?
👋 Miten ystävyyssuhteet muuttuvat, kun yhteydet siirtyvät verkkoon?
💻 Miten salaliittoteoriat ovat levinneet viruksen varjolla?
🤧 Mitä yhteistä löytyy ihmisten suhtautumisessa epidemioihin historian eri aikakausina?
Tutustu lukupakettiin linkistä biossa 🔗
@tutkitusti kokoaa yhteen 21 yleistajuista tiedejulkaisua ja on mukana Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa ✨
#tutkittutieto #tutkitusti #korona #tutkituntiedonteemavuosi #tttv21
🦎 💃 Miksi gekkojen jalkakarvojen tai tanssin tutkimus on yhteiskunnallisesti tärkeää?
Maaliskuun ajan nostamme esille #mitähyötyä erilaisten aiheiden tutkimuksesta on.
Gekot voivat tarttua raajoillaan pintaan kuin pintaan. Mutta miten liskoeläimet liittyvät elektroniikkateollisuuteen? Mitä hyötyä on ylipäätään tutkia gekkoja? Lue lisää 👇
www.aka.fi/fi/tietysti/tekniikka/nyt-pinnalla1/tutkijat-jaljittelevat-gekon-kiinnittymista-seinaan/
#tutkituntiedonteemavuosi ... Näytä enemmänNäytä vähemmän
Kommentoi Facebookissa
Tutkittu tieto kuuluu kaikille🎧
👨🏼🏫Teemavuoden ohjelmakalenterista löytyy korkealaatuista kuunneltavaa kaikkien korville! Kurkkaa listasta seuraa kevään kävelyretkille!
🏛 Parlatorio on Institutum Romanum Finlandiae - Suomen Rooman-instituuttin podcast-sarja. Vieraana podcastissa on tieteen, taiteen ja sivistyksen kentän kiinnostavimpia ihmisiä.
irfrome.org/toiminta/parlatorio-podcast/
📚 Bookstore: Tiedekirjan podcast-sarja esittelee Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) jäsenseurojen toimialoja ja tuoreita julkaisuja, joita Tiedekirja välittää
soundcloud.com/tiederadio
👀Radio-Antrossa luetaan ansioituneen AntroBlogin juttuja, jotka kommentoivat elämää ja yhteiskuntaa kotona ja maailmalla antropologisesta näkökulmasta käsin
antroblogi.fi/radio-antro/
💭 University of Helsinki Utelias Mieli- podissa tutkijat puhuvat siitä, mikä heistä on omalla tieteenalalla kiinnostavinta juuri nyt
www.helsinki.fi/fi/ajankohtaista/podcastit/podcast-utelias-mieli
🗿 Menneisyyden Jäljillä on podcast historiasta, menneisyydestä ja sen esittämisen tavoista. Podcastissa syvennytään niin uusiin, vanhoihin kuin yllättäviin menneisyyden aiheisiin ja näkökulmiin yhdessä asiantuntijavieraiden kanssa
lottavuorio.com/category/podcastepisode/
🍎 Aivosumutorvi podcastissa vieraaksi saapuu ravitsemustieteen tutkijoita. Joka jaksossa perehdytään ajankohtaiseen tutkimukseen haastatellen sen tekijää sekä sukelletaan pintaa syvemmälle tutkimustiedon tulkinnassa
www.aivosumutorvi.fi/podcast/
📰Koko ohjelman ja lisää kuunneltavaa ja luettavaa tutkittua tietoa löydät meidän tapahtumakalenterista!
tutkittutieto.fi/tapahtumat/ ... Näytä enemmänNäytä vähemmän
Kommentoi Facebookissa
😷Kurkkumätä, polio, tuhkarokko, sikotauti, hinkuyskä..
🦠Koronavirus on aikamme vitsaus. Mutta vielä alle 100 vuotta sitten vaarallisia tauteja liikkui väestössä jatkuvasti
💉Rokotteiden ansiosta näistäkin tartuntataudeista on tullut hyvin harvinaisia tai ne ovat hävinneet Suomesta kokonaan
🔬Tarkkaan säädellyn tutkimus- ja kehitystyön ansiosta rokotteiden teho ja turvallisuus ovat parantuneet vuosikymmenten saatossa dramaattisesti
🥼Miten erilaiset rokotteet toimivat ja mihin niiden teho perustuu? Millaisia vaiheita rokotteiden kehittämiseen kuuluu? Miten on mahdollista, että koronarokotteita on kehitetty niin nopeasti?
Näistä aiheissa puhutaan huomenna Tiedekulmassa. Tule mukaan seuraamaan keskustelua livenä viideltä! ... Näytä enemmänNäytä vähemmän
Tiedekulma Live | Helsingin yliopisto
www2.helsinki.fi
Tiedekulma Live -keskusteluohjelma kutsuu kaikki älykkäistä ajatuksista ja tutkituista näkökulmista kiinnostuneet striimin ääreen joka toinen keskiviikko.Kommentoi Facebookissa