Suomen lasten metsäretkipäivä

Helsingin yliopisto
12.5.2021
, Koko Suomi
  • Finnish
  • online
  • children

Suomen lasten metsäretkipäivä on valtakunnallinen ulkona oppimisen ja luonnossa liikkumisen suurtapahtuma. Tapahtuman tarkoituksena on kannustaa kaikkia aikuisia, niin perheitä, lasten kanssa työskenteleviä kuin muitakin metsäretkistä kiinnostuneita tahoja viemään lapsia metsäretkille – kokemus, josta yhä useampi on etääntynyt. Iloitaan, opitaan ja tutkitaan metsässä!

Tapahtumaa on järjestetty vuosittain vuodesta 2016. Suomen lasten metsäretkipäivä-konseptin on kehittänyt FT Arja Kaasinen ja sitä organisoi Helsingin yliopiston kasvatustieteiden osaston biologian didaktiikan tutkimusryhmä ja luokanopettajaopiskelijat – tutkitusti maailman parhaat opettajat.

Haluamme, että jokainen lapsi saa mahdollisuuden iloita luonnossa liikkumisesta, leikkimisestä ja oppimisesta. Luonnossa vietetty aika ja ulkona tapahtuva oppiminen ja leikkiminen lisäävät tutkimusten mukaan lasten terveyttä, onnellisuutta ja iloa. Tutkimuksissa on kuitenkin huomattu, että lasten liikkuminen luonnossa ja muualla on vähentynyt. Tapahtuman myötä luonnossa liikkumisen tärkeys tuodaan esille monin eri tavoin ja annetaan tietotaitoa ulkona tapahtuvaan toimintaan. Osallistujille annetaan tieto metsissä liikkumisen ja oppimisen tutkimuksesta ja tutkimustuloksista, kuten ulkona liikkumisen hyödyistä ja haasteista eri viestintäkanavissa kirjoittaen ja lyhyiden videoiden avulla. Osallistujille tarjotaan myös tutkimusperusteista materiaalia lasten oppimista tukevan metsäretken toteuttamiseen. Materiaalien avuilla tutustutaan metsään ja sen eliöstöön

Tapahtuma korostaa, että metsäretken voi järjestää milloin tahansa. Tänä erityisenä metsäretkipäivänä metsäretkistä ja luonnosta liikkumisesta tehdään yhteisöllinen kokemus. Tämä kannustaa niitäkin, jotka muutoin eivät lähtisi ulos. Ulkona liikkumiseen liittyvää materiaalia jaetaan läpi vuoden Suomen lasten metsäretkipäivän kanavilla. Suomen lasten metsäretkipäivän suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Read more